Szolgáltatások

Ötnapos műhelyfoglalkozások

A szabadidő hasznos eltöltésére, a szövés megismerésére ez a konstrukció az egyik legintenzívebb lehetőség.

A pápai Lőrincz Textiles Műhely telepíti a teljes műhelyt, eszközökkel, alapanyagokkal.

 

Célunk, hogy a rendkívül gazdag népi szőttes kultúránk néhány gyöngyszemén túl a takácsmesterek több évszázados tudásával is ismerkedjetek, és kitekintsetek más népek szőttes hagyományaira is.

Lehetőségeinkhez mérten szeretnénk, hogy minél több technikát, alapanyagot, struktúrát kipróbálhassatok, minél több tapasztalatot gyűjthessetek tulajdonságaikról, szőhetőségükről, alkalmazási területeikről. Célunk, hogy munkátok során mindig értelmes, praktikus, esztétikus tárgyakat készíthessetek.

Öt nap alatt nem lehet megtanulni szőni, csak módunk nyílik kipróbálni néhány felkínált dolgot, kóstolgathatjuk az előkészített felvetéseket, fonalakat, színeket, technikákat, ötleteket, javaslatokat stb.

 

A szövés egy komplex dolog, ha tudod hogy „miért, miből, mivel, hogyan” készüljön a tárgyad, a kivitelezés „csak” a hab a tortán. Ugyan látványos, de nem valósulhatna meg az előkészítő elméleti és gyakorlati munka nélkül. Tehát muszáj némi időt hagyni a tervezésre, átgondolásra is. Másrészt időt kell szánni az utómunkálatokra, eldolgozásokra, adjusztálásokra, kiegészítésekre is.

 

„Egy ember - egy nap - egy szövőszék „- ahogy Lőrincz Péter szokta mondani - mindenképpen igyekszünk ezt tartani.
Egy napra egy napi munkát tervezünk, nem többet, és mindig aznap be is fejezzük, nem hagyunk félbe semmit, hiszen másnap másvalaki ül a szövőszékbe.

Ha valaki szeretné maximálisan kihasználni a rendelkezésre álló időt, megteheti, de nem feltétlenül az a cél, hogy teljesen kifáradjunk, hiszen másnap is szeretnénk hasznosan tölteni a napot. Ha mindenképpen muszáj világot megváltva szőni (ha egész évben nem áll rendelkezésedre csak ez a pár nap) ezt is megértjük. Ebben az esetben kérjük, hogy felváltva osszuk be a napokat: egy erős, figyelemigényes nap (felvetés, technika, feladat) után legyen egy lazítós nap (felvetés, technika, feladat).

8 fő dolgozik egy nap egyszerre a műhelyben, 12 szövőszék áll rendelkezésünkre 18 felvetéssel. Tehát mindig van választék, és mindig van szabad szövőszék, igény szerint cserélni is tudjuk őket.
Ha valaki a tudáséhségét, kíváncsiságát kívánja csillapítani, és nem nagyobb horderejű darab elkészítésére vállalkozik, hanem minél többféle dolgot szeretne kipróbálni, akkor lehetőség van arra is, hogy az aznapra választott szövőszéken délelőtt dolgozzon, majd délután a szabad szövőszékek valamelyikébe átüljön. Ezt mindenképpen előzetesen egyeztetjük, együtt megbeszéljük.

 

Az első kérésünk, ami mindannyiunk számára fontos: ha bárkinek közbejön valami, és nem tud jönni, természetesen megértjük, mindig van ilyen; de kérjük jelezze azonnal, hogy a várólistáról lehetőséget kaphassanak mások is. Kérünk szépen mindenkit, legyünk tekintettel egymásra.

 

A szövőeszközök, alapanyagok biztosítottak, valamint a segédeszközök (olló, centi, gombostű, szedőtű, stb), de ha szeretnéd a sajátodat használni, hozhatod (saját fonású vagy festésű fonal, speciális saját kézre álló eszközök stb), ebben az esetben mindenképpen jelöld meg, hogy megismerd és megismerjük.
 

Akik először járnak a műhelyben hétfő délelőtt elmélettel kezdenek, ami megalapozza a közös munkát. Kérjük, hozz magaddal egy nagyméretű négyzetrácsos füzetet, amibe mindent fel fogsz jegyezni, és későbbiekben jól használhatod az önálló munkád során; valamint egy vastag zoknit vagy tutyit.

A műhelyben az élményszövésen túl az alapok elsajátítására, tanulásra, fejlődésre, ismeretek bővítésére is van lehetőség, de nem kötelező; szabadon dönthetsz, hogy mivel kívánsz foglalkozni, ha vonzódsz egy anyaghoz, vagy technikához akár minden nap más-más felvetésben kipróbálhatod annak lehetőségeit, határait.

Kérdezzetek minél többet, akár gyakorlatban, akár elméletben bármilyen bizonytalanság merül fel.

 

A biztonsági, balesetvédelmi, tűzvédelmi előírásokat a helyszínen megjelentekkel ismertetjük.

 

Műhelyrend: Elnézést kérek, az elmúlt évek tapasztalatai miatt néhány részletet meg kell említeni.

Csoportban dolgozunk, tehát mindenkitől türelmet, toleranciát, és egymáshoz való alkalmazkodást szeretnék kérni. Ha bárki bizonytalan valamiben, ne a szomszédját zavarja meg, elsősorban tőlem kérjen segítséget. Igyekszem mindig mindenkihez mielőbb odaérni, de természetesen nem tudok egyszerre nyolc helyen lenni, tehát előre is kérem szépen a türelmeteket, ha várni kell kicsit.

Minden nap 9-19 óráig tart a műhelymunka. Érkezés 8.30-9.00 óra között.

Reményeink, és az eddigi gyakorlat szerint napi 10 óra aktív szövés elég tud lenni mindenkinek, nem kötelező kitölteni a teljes időt, bármikor előbb is lehet távozni, ám kezdésre meg kell jelenni.

 

A felvetések, szövőszékek beosztását a jelenlévők tudásszintjének, kívánságainak figyelembe vételével együtt beszéljük meg, ezért fontos a reggeli érkezés.

Ha valaki elkésik, a szabadon maradt felvetésekből tud választani.

Vannak néhány napra érkezők is és ötnaposak is, így „harmonizáljuk” a közös munkát, tehát senki nem ül bele saját elhatározásra szövőszékbe. Ha valaki változtatni szeretne, azt elsősorban felém jelezze, ne másokat beszéljen rá vagy beszéljen le felvetésekről. Lehetőség szerint egy napra egy napi munkát tervezve zárásig (19 óra) fejezzük be a kivitelezést.

Ha valaki mégis megcsúszik időben, természetesen megvárom, hogy befejezze, de ne az éjfélig szövés legyen a cél, hiszen másnap is szeretnénk minőségi munkát végezni.

Nem kötelező végig szőni a napot, ha valaki előbb befejezi a kivitelezést, távozhat előbb is. Akinek van kedve maradni, lehet szakkönyveket olvasni, eredeti mustrákat, szövött tárgyakat kézbe venni, együtt elemezni, vagy elmélettel foglalkozni (felvetés tervezése, befűzés leolvasása, műhelyrajz készítése, stílusok, motívumok, szövéstechnikák összehasonlító elemzése, eldolgozások, utómunkálatok stb). Ami biztos, hogy nem fog működni: délutáni érkezéssel éjfélig szövés.

 

Minden fonal, cérna jelölve van számozással - fontos, hogy megjegyezzük honnan vettük el, gyakoroljuk az alapanyagok felismerését is. Az orsózást is megtanuljuk, mivel az anyagok eltérő tulajdonságai miatt többféleképpen orsózunk, csévélünk. A kiválasztott és aznap beszövésre kerülő anyagot az orsózó melletti asztalon névre szóló kijelölt helyen tároljuk, tehát nem visszük a szövőszék mellé, nincs „egyéni felhalmozás”.

A keletkező maradékot a nap végén a „maradékok”-hoz tesszük számozásának megfelelően.

Az általánosan használt, már megszokott segédeszközöket a nap végén az asztalon névre szóló kijelölt helyen hagyhatjuk másnapra, vagy a közös munka végeztével visszatesszük a helyére.

Bizonyos eszközöket indokolt esetben használunk anyagokhoz, technikákhoz, megoldásokhoz. Ezeket kézbe adom a használatukkal kapcsolatos információkkal. Együtt beszéljük meg, hogy ki melyiket mire és hogyan használja; mivel néhány darab van belőlük, bárkinek szüksége lehet rá, így senki nem viszi el egyeztetés nélkül egyiket sem.

A műhelyben rendelkezésre állnak szakkönyvek, mustrák (szövött tárgyak), melyeket kézbe lehet venni. Mindig jegyezzük meg, hogy honnan vettük el, és ugyanoda kerüljenek vissza. A saját dokumentációmat magam szeretném kezelni, nyilvánvalóan azért vannak, hogy segítse a közös munkát. Kérem, hogy ezekre senki ne írjon rá, ezekről senki ne töröljön le semmit. A műhelyrajzok készítését segítő lapokat szintén magam szeretném kezelni, mindent szívesen rendelkezésre bocsátok, ám közösen beszéljük meg értelmezésüket, és közösen nézzük át, ellenőrzizzük le a saját füzetedbe lejegyzetteket.
 

Minden felvetés alkalmas valamire, néha sok mindenre, tehát ha valaki mégsem ülhet arra, amire nagyon szeretne, akkor próbálja meg kihozni a lehetőségeket egy másikból. Ha lehet ne sértődötten álljunk a feladathoz, inkább izgalmas kihívásként kezeljük, hiszen így is fejleszthetjük kreativitásunkat.


Szövés iránt érdeklődők lesznek jelen; munka közben bent a műhelyben lehet beszélgetni a szövésről, vagy az épp aktuális munkafolyamatokról, de sokan figyelemigényes, számolásos technikákkal fognak dolgozni, tehát kérek szépen mindenkit, hogy a szövőszékben ülve a szomszédot lehetőség szerint ne zavarjuk, ne akarjuk szórakoztatni.

 

Lehetőség van megosztani a családi és egyéb élettörténeteket az étkezési szünetekben, sütni, főzni, kertészkedni, sportról, egyéb témákról beszélgetni, életviteli tanácsokat adni stb. Amit szeretnék kérni, ha egy mód van rá, vallási és politikai nézeteinket ne itt vitassuk meg, vagy ne itt akarjunk valakit meggyőzni valamiről, amiben erősen hiszünk. Természetesen mindent és mindenkit tiszteletben tartunk, de ezeknek a témáknak itt nincs helye, a szövés miatt vagyunk együtt, ezt tart össze bennünket.

Étkezés és italfogyasztás a szövőszékek és az alapanyagok között nem lehetséges (víz sem), erre az asztalnál van mód. Ha végeztél lezárod a tetejét, elrakod, „nyomokat” kérlek ne hagyj; az asztalon műhelyrajzot készíthetnek, rojtozhatnak közvetlenül melletted, vagy másnap a te helyeden.

 

Nem nyitott látványműhelyként működünk, nem mesterség bemutatót tartunk az arra járóknak, éppen betévedő érdeklődőknek. Akik bejelentkeznek írásban, azok vannak jelen, "élmény szőni" jönnek, de mondhatni nagyon komoly és figyelemigényes munkát végeznek.

 

A műhelynek voltak, vannak és lesznek mindig vendégei, akik kíváncsiak arra, hogy mi is történik itt, vagy szőttek már velünk együtt, és szívesen jönnek be kérdezni, „utó munkálkodni”, kapcsolatot ápolni.
Őket kérem, hogy mindig jelezzék felém látogatási szándékukat előzetesen telefonon, valamint belépéskor az ajtóban megállva várják meg, hogy bevezessem őket, nem mászkáljanak be a szövőszékek közé, mivel ez rendkívüli módon zavaró lehet az elmélyült munkában. Mindenkit lehetőség szerint mindig a késő délutáni, kora esti órákban próbálunk fogadni, hogy a ti munkátok zökkenőmentes lehessen.

Ezt a ti érdeketekben szeretnénk a továbbiakban is fenntartani, ebben kérem a segítségeteket, megértéseteket.


Tehát meghatározott keretek között fogadjuk a visszajárókat, az érdeklődőket, a gyönyörködni vágyó családtagokat, ismerősöket, de lehetőség szerint a nap vége felé, amikor kevésbé "zavarnak" (másrészt akkor már látnak is valamit az aznapi "termésből"), mindenképpen előzetes telefonos bejelentkezéssel.

Kényes téma a fényképek és videofelvételek készítése. Bárki bármilyen okból bármelyik eszközt alkalmazni szeretné, kérem mindenképpen kérdezzen rá, hogy beleegyezését adja(k)-e az érdekelt(ek).

A mobil telefonok a műhelyben csak lenémított állapotban lehetnek jelen. Halaszthatatlan beszélgetéseket a műhelyen kívül lehet intézni, sem a szövőszékben, sem az asztalnál nem telefonálunk.

 

Fonalvásárlás a harmadik hét utolsó napján péntek délután öt órától lehetséges, tehát a műhelymunkához biztosított alapanyagokból ekkor lehet vásárolni, menet közben nem.

Lesznek megvásárolható eszközök (csónak, leverővilla, szedőtű stb), ezen túl ha valaki szeretne bármit rendelni a Lőrincz Textiles Műhelytől, azt kérjük e-mailben küldje el (info@keziszoves.hu), és ha jönnek föl a fiúk, akkor fel fogják hozni.

Ha valaki "csak" a Lőrincz Műhelytől megrendelt és itt átvehető anyagokért, eszközökért ugrik be, és nem tud este jönni, csak napközben, természetesen jöhet, kérem jelezze előre telefonon. Nagyon fogunk igyekezni, hogy minél halkabban és minél gyorsabban történjen meg az átadás-átvétel, az eddigi tapasztalatok alapján ez kb. 3 percet vesz el az életünkből.

 

A felvetésekről, a szövőszékekről részletesebben a bejelentkezők kapnak írásos tájékoztatót, abban találhattok adatokat. Az először érkezőknek nem kell tudni olvasni belőle, mindenről fogunk beszélni, mindent érteni fogtok. A visszatérőknek nyújthat segítséget, de természetesen mindenki kérdezhet telefonon is. A „kívánságokat” előzetesen jelölhetitek írásban.

Várva a találkozást, addig is kívánok élményteli álmodozást!

Kérhetsz ajánlatot
Ötnapos műhelyfoglalkozások
Ötnapos műhelyfoglalkozások
Vissza
Utolsó módosítás: 2020. 10. 31. 18:41

A sütik olyan kis szöveges fájlok, melyeket a weboldalak felhasználhatnak arra, hogy még hatékonyabb felhasználói élményt nyújtsanak. A jogszabályok értelmében csak az oldal működéséhez teljesen nélkülözhetetlen sütiket tárolhatjuk az Ön böngészőjében, minden egyéb más süti használatához az Ön engedélyére van szükség.

A "Minden süti engedélyezése" gombra kattintva érhető el a legjobb felhasználói élmény, valamint a további füleken egyesével is engedélyezheti a különböző célú sütiket.

Az Adatvédelem oldalon megtalál minden információt arról, hogyan léphet velünk kapcsolatba, illetve hogyan dolgozzuk fel a személyes adatokat, valamint módosíthatja az adatvédelmi beállításokat is.

Ezen sütik nélkül az oldalunk nem tudja a legjobb élményt nyújtani, bizonyos funkciók működése akadályozva lenne.

A szabályzat elfogadásával ezen sütik engedélyezésre kerülnek.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
PHPSESSIDcsapoangela.huMunkamenet-azonosító, a látogató böngészési állapotát rögzíti az oldalbetöltések között.Munkamenet vége
cookieConsentcsapoangela.huA látogató sütikkel kapcsolatos beállításait tárolja.1 év
accountcsapoangela.huAkkor kerül létrehozásra, ha a látogató bejelentkezéskor bejelöli, hogy jegyezze meg az oldal.1 év
cartIDcsapoangela.huA kosár tartalmának megőrzéséhez használt süti, mely két látogatás között is megőrzi a kosárban lévő termékeket.30 nap
Fel

Kosár

Az Ön kosara üres.